Framescape: Ephemeral Furnitecture
Architects: PRTZN (Gergely Hory, Zoltán Major, Péter Müllner), Location: Budaörs, Photo: Danyi Balázs, Project year: 2019

Programme: event space for public events
Local NGO 2040 dealing with the improvement of public life in Budaörs – a town in the outskirts of Budapest – commissioned us to design a temporary event space for their one-month-long annual autumn festival. The festival was scheduled to host public lectures, theatre shows and parties inside a more than one hundred years old, reused agricultural building called Zichy Major. The ephemeral installation intended to serve the operational needs of the events. 

Challenge: numerous needs, tight budget, temporality
While the programs during the festival were to change day-by-day, the installation to be built was required to remain stable, since daily rearrangements would have been unrealizable. Thus the main challenge of the design was to create an environment that can support public gatherings with various size and functional requirements without physical transformation of the interior elements. Temporality was another issue to be settled as well: a customly manufactured installation would have been hard to reuse after the end of the festival not to mention the high production costs. The available time frame was inadequate as well for the design and construction of a unique solution, so an alternative approach had to be developed that would enable fast mounting-demounting and high extent of adaptability to the conditions. 

Project: Framescape as a structure to inhabit
The use of a standardised scaffolding structure provided the solution to the given circumstances: by the application of the modular system we designed an artificial ”hillside” with dimensions that made it possible to be inhabitable in undetermined ways: the ”landscape” became an auditorium for the time of the lectures, while during parties the smaller hill turned to be a bar for instance. Human activities provided provisoric interpretations to the structure that remained physically unchanged. This is how the space simply transformed from an exhibition space into a theatre and then a lecture hall without the implementation of any further applications. The frame elements were hired only for the duration of the festival, so after the end of the events the structure was easily removed and returned to the building industry without producing waste.